Въпреки, че няма специална диета при гноен хидраденит (HS), много проучвания посочват, че има връзки между симптомите и диетата (1). Ето защо промяната в начина на хранене, наред с лечението с медикаменти повлиява в благоприятна посока развитието на болестта.

Кои храни играят неблагоприятна роля при HS?

Основните препоръки за ограничаване на храни, с цел корекция на теглото, са следните (1-3):

Понякога е много трудно да се отслабне и това се дължи на отдавна установени навици. Затова, освен промяната в диетата, е важно да поставиш под въпрос предишните си навици и да ги замениш с нови. Ето един примерен план от пет стъпки, който може да помогне (8):

  1. Направи „споразумение“ със себе си, отговаряйки на въпроса: Какво тегло искам да постигна, до кога и защо?
  2. Анализирай внимателно сегашната си ситуация. Това включва разговор с лекуващия екип относно медицинското състояние и водене на дневник за хранене.
  3. Постави си две до три реалистични цели и формулирай начина, по който да ги постигнеш с конкретни термини. Това означава, да не си казваш „ще спортувам повече“, а да определяш конкретно, напр. всеки ден ще ходя с 15 минути повече.
  4. Потърси подкрепа от семейство и приятели.
  5. Редовно сравнявай това, което е постигнато с целта и се награждавай за успеха, но с нещо полезно за здравето и духа, а не с храна.

Необходим ли е прием на минерали и витамини?

Има проучвания, според които приемът на определени витамини и минерали (хранителни добавки) като цинк, витамин D и витамин B2 може да има благоприятен ефект върху симптомите на HS (5). Особен интерес представлява витамин D, чиято роля се обсъжда при редица автоимунни и автовъзпалителни болести.

При всички случаи, обаче, е необходима консултация с лекуващия лекар, за да се определи дали има недостиг на витамини и кои хранителни добавки могат да бъдат полезни.

Съществува ли диета с противовъзпалително действие?

Тъй като HS е хронично, възпалително, кожно заболяване, е напълно логично да се обърне внимание на противовъзпалителните храни (1). За ползите от противовъзпалителна диета напоследък се говори много като алтернативен начин на хранене, подпомагащ борбата с възпаленията в организма.  Този тип диета може да подпомогне овладяването на симптомите чрез намаляване на ефектите от възпалителния процес. В основата й стои т.нар. средиземноморска диета:

Добрият ефект на средиземноморската диета е проучен при 41 пациенти с HS (10). Тази диета има противовъзпалителен потенциал, а нивото на окислени липиди може да се наблюдава като маркер за оксидативен стрес и хронично възпаление. При цитираното проучване е доказано, че нивата на окислени липиди са в положителна корелация с клиничната тежест на HS и отрицателна корелация с придържането към диетата. Следователно основен съвет към пациентите с това заболяване е да променят хранителните си навици и да се придържат към т.нар. средиземноморска диета.

Интерес представлява и добавянето на куркума. Куркумата идва от растението Curcuma longa, а активната му съставка се нарича куркумин. Обикновено се използва като хранителна добавка, подправка и оцветител за храна. Предлага се без рецепта като хранителна добавка или на щанда за подправки в повечето магазини за хранителни стоки. При проучвания е установено, че куркуминът има противовъзпалителни свойства, помага за понижаване на холестерола и помага за защита на лигавицата на стомаха. Противовъзпалителните свойства на куркумата се дължат на способността й да потиска молекули, които сигнализират на имунната система да причини и увеличи възпалението. Едно проучване оценява ефективността на съединенията, съдържащи куркумин, за намаляване на възпалението при хората (7). Изследователите открили, че едва 150 милиграма куркума, приемана перорално два пъти на ден, е ефективна за намаляване на нивата на провъзпалителни (засилващи възпалението) съединения в кръвта на участниците. Най-добрите противовъзпалителни резултати се постигат, когато ежедневно пероралната куркума се комбинира с конвенционално лечение.

Трябва да се знае, че куркуминът възлиза на едва 5-7% от състава на корена, така че приемът на куркума под формата на подправка, не е достатъчен, за да има противовъзпалителни ползи. Ето защо в медицината се използват медикаменти, съдържащи специално синтезирани екстракти с богато съдържание на куркумин.

Ако обмисляш допълнителна и алтернативна терапия, не забравяй да потърсиш медицински съвет от дерматолог, за да се прецени възможността за включване на хранителни добавки към цялостния лечебен план.

Литература

  1. Fernandez, J.M., Lenczowski, J.M., Hsiao, J.L., & Shi, V.Y. Nutrition Education Toolbox for Hidradenitis Suppurativa. SKIN The Journal of Cutaneous Medicine. (2021); 5(3): 240–249.
  2. Sabat, R., Jemec, G., Matusiak, Ł., Kimball, A. B., Prens, E., & Wolk, K. Hidradenitis suppurativa. Nature reviews. Disease primers. (2020);  6(1):18. 
  3. Dempsey, A., Butt, M., & Kirby, J. S. Prevalence and Impact of Dietary Avoidance among Individuals with Hidradenitis Suppurativa. Dermatology (Basel, Switzerland). (2020); 236(4): 289–295. 
  4. Danby F. W. Diet in the prevention of hidradenitis suppurativa (acne inversa). Journal of the American Academy of Dermatology. (2015); 73(1): 52–54.
  5. Sivanand, A., Gulliver, W. P., Josan, C. K., Alhusayen, R., & Fleming, P. J. Weight Loss and Dietary Interventions for Hidradenitis Suppurativa: A Systematic Review. Journal of cutaneous medicine and surgery. (2020); 24(1): 64–72.
  6. Belliveau, R., Horton, S., Hereford, C. et al. Pro-inflammatory diet and depressive symptoms in the healthcare setting. BMC Psychiatry. (2022); 22: 125.
  7. Aggarwal BB, Gupta SC, Sung B. Curcumin: an orally bioavailable blocker of TNF and other pro-inflammatory biomarkers. Br J Pharmacol. (2013); 169(8): 1672-92.
  8. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Losing Weight: Getting Started. Достъпно на: https://www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/getting_started.html
  9. Urquiaga I, Echeverría G, Dussaillant C, Rigotti A. Origin, components and mechanisms of action of the Mediterranean diet. Rev Med Chil. (2017); 145(1): 85-95.
  10. Barrea L, Fabbrocini G, Annunziata G, et al. Role of nutrition and adherence to the Mediterranean diet in the multidisciplinary approach of hidradenitis suppurativa: evaluation of nutritional status and its association with severity of disease. Nutrients. (2019); 11(1): 57.