Въпреки, че няма специална диета при гноен хидраденит (HS), много проучвания посочват, че има връзки между симптомите и диетата (1). Ето защо промяната в начина на хранене, наред с лечението с медикаменти повлиява в благоприятна посока развитието на болестта.
Кои храни играят неблагоприятна роля при HS?
Основните препоръки за ограничаване на храни, с цел корекция на теглото, са следните (1-3):
- Храни с мая като хляб и други печива и бира;
- Храни с високо съдържание на въглехидрати, тъй като влияят върху нивата на кръвната захар. Всичко с рафинирана (силно пречистена и преработена) захар или зърнени храни е особено неблагоприятно. В тази група се включват сладкиши и подсладени напитки, полиран ориз или тестени изделия от бяло брашно. Алтернатива са пълнозърнестите продукти (4).
- Храни, съдържащи глутен;
- Продукти от краве мляко. Вместо това могат да се консумират млечни алтернативи, направени от соя, овес, ориз или бадеми.
Понякога е много трудно да се отслабне и това се дължи на отдавна установени навици. Затова, освен промяната в диетата, е важно да поставиш под въпрос предишните си навици и да ги замениш с нови. Ето един примерен план от пет стъпки, който може да помогне (8):
- Направи „споразумение“ със себе си, отговаряйки на въпроса: Какво тегло искам да постигна, до кога и защо?
- Анализирай внимателно сегашната си ситуация. Това включва разговор с лекуващия екип относно медицинското състояние и водене на дневник за хранене.
- Постави си две до три реалистични цели и формулирай начина, по който да ги постигнеш с конкретни термини. Това означава, да не си казваш „ще спортувам повече“, а да определяш конкретно, напр. всеки ден ще ходя с 15 минути повече.
- Потърси подкрепа от семейство и приятели.
- Редовно сравнявай това, което е постигнато с целта и се награждавай за успеха, но с нещо полезно за здравето и духа, а не с храна.
Необходим ли е прием на минерали и витамини?
Има проучвания, според които приемът на определени витамини и минерали (хранителни добавки) като цинк, витамин D и витамин B2 може да има благоприятен ефект върху симптомите на HS (5). Особен интерес представлява витамин D, чиято роля се обсъжда при редица автоимунни и автовъзпалителни болести.
При всички случаи, обаче, е необходима консултация с лекуващия лекар, за да се определи дали има недостиг на витамини и кои хранителни добавки могат да бъдат полезни.
Съществува ли диета с противовъзпалително действие?
Тъй като HS е хронично, възпалително, кожно заболяване, е напълно логично да се обърне внимание на противовъзпалителните храни (1). За ползите от противовъзпалителна диета напоследък се говори много като алтернативен начин на хранене, подпомагащ борбата с възпаленията в организма. Този тип диета може да подпомогне овладяването на симптомите чрез намаляване на ефектите от възпалителния процес. В основата й стои т.нар. средиземноморска диета:
- Ограничават се храните, които стимулират възпаление, напр. червено месо, вътрешности, яйца, сладки напитки и преработени зърнени храни като бял хляб и пшенични тестени изделия (6).
- Засилва се консумацията на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, риба, бели меса и зехтин, които са богати на здравословни мазнини и фитонутриенти (9).
Добрият ефект на средиземноморската диета е проучен при 41 пациенти с HS (10). Тази диета има противовъзпалителен потенциал, а нивото на окислени липиди може да се наблюдава като маркер за оксидативен стрес и хронично възпаление. При цитираното проучване е доказано, че нивата на окислени липиди са в положителна корелация с клиничната тежест на HS и отрицателна корелация с придържането към диетата. Следователно основен съвет към пациентите с това заболяване е да променят хранителните си навици и да се придържат към т.нар. средиземноморска диета.
Интерес представлява и добавянето на куркума. Куркумата идва от растението Curcuma longa, а активната му съставка се нарича куркумин. Обикновено се използва като хранителна добавка, подправка и оцветител за храна. Предлага се без рецепта като хранителна добавка или на щанда за подправки в повечето магазини за хранителни стоки. При проучвания е установено, че куркуминът има противовъзпалителни свойства, помага за понижаване на холестерола и помага за защита на лигавицата на стомаха. Противовъзпалителните свойства на куркумата се дължат на способността й да потиска молекули, които сигнализират на имунната система да причини и увеличи възпалението. Едно проучване оценява ефективността на съединенията, съдържащи куркумин, за намаляване на възпалението при хората (7). Изследователите открили, че едва 150 милиграма куркума, приемана перорално два пъти на ден, е ефективна за намаляване на нивата на провъзпалителни (засилващи възпалението) съединения в кръвта на участниците. Най-добрите противовъзпалителни резултати се постигат, когато ежедневно пероралната куркума се комбинира с конвенционално лечение.
Трябва да се знае, че куркуминът възлиза на едва 5-7% от състава на корена, така че приемът на куркума под формата на подправка, не е достатъчен, за да има противовъзпалителни ползи. Ето защо в медицината се използват медикаменти, съдържащи специално синтезирани екстракти с богато съдържание на куркумин.
Ако обмисляш допълнителна и алтернативна терапия, не забравяй да потърсиш медицински съвет от дерматолог, за да се прецени възможността за включване на хранителни добавки към цялостния лечебен план.
Литература
- Fernandez, J.M., Lenczowski, J.M., Hsiao, J.L., & Shi, V.Y. Nutrition Education Toolbox for Hidradenitis Suppurativa. SKIN The Journal of Cutaneous Medicine. (2021); 5(3): 240–249.
- Sabat, R., Jemec, G., Matusiak, Ł., Kimball, A. B., Prens, E., & Wolk, K. Hidradenitis suppurativa. Nature reviews. Disease primers. (2020); 6(1):18.
- Dempsey, A., Butt, M., & Kirby, J. S. Prevalence and Impact of Dietary Avoidance among Individuals with Hidradenitis Suppurativa. Dermatology (Basel, Switzerland). (2020); 236(4): 289–295.
- Danby F. W. Diet in the prevention of hidradenitis suppurativa (acne inversa). Journal of the American Academy of Dermatology. (2015); 73(1): 52–54.
- Sivanand, A., Gulliver, W. P., Josan, C. K., Alhusayen, R., & Fleming, P. J. Weight Loss and Dietary Interventions for Hidradenitis Suppurativa: A Systematic Review. Journal of cutaneous medicine and surgery. (2020); 24(1): 64–72.
- Belliveau, R., Horton, S., Hereford, C. et al. Pro-inflammatory diet and depressive symptoms in the healthcare setting. BMC Psychiatry. (2022); 22: 125.
- Aggarwal BB, Gupta SC, Sung B. Curcumin: an orally bioavailable blocker of TNF and other pro-inflammatory biomarkers. Br J Pharmacol. (2013); 169(8): 1672-92.
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Losing Weight: Getting Started. Достъпно на: https://www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/getting_started.html
- Urquiaga I, Echeverría G, Dussaillant C, Rigotti A. Origin, components and mechanisms of action of the Mediterranean diet. Rev Med Chil. (2017); 145(1): 85-95.
- Barrea L, Fabbrocini G, Annunziata G, et al. Role of nutrition and adherence to the Mediterranean diet in the multidisciplinary approach of hidradenitis suppurativa: evaluation of nutritional status and its association with severity of disease. Nutrients. (2019); 11(1): 57.